Psychotherapie

Om met een klacht of probleem aan de slag te gaan beginnen we met het te proberen te begrijpen in het nu, het verleden en de toekomst. Hoe laat de klacht zich zien en beleven, hoe wordt er mee omgegaan? Is dat misschien door te vermijden, door te compenseren of door zich eraan over te geven? Hoe kijkt de cliënt naar zichzelf, de ander en de wereld? En als er in de therapie meer begrip komt voor het probleem en het besluit valt te gaan veranderen, is het dan een kwestie van meer risico gaan nemen, of eerder meer afwachten of juist een hele andere weg kiezen?
In de praktijk wordt met verschillende vormen van psychotherapie gewerkt. Hieronder is te lezen welke vormen beschikbaar zijn en wat ze inhouden. Door de behandelaren wordt zowel klachtgericht gewerkt als gericht op persoonlijkheidsproblematiek. Persoonlijkheidsproblematiek duidt op een stabiel en duurzaam patroon van gedachten, gevoelens en gedragingen. Mensen die hier last van hebben lopen vaak vast door de manier waarop zij omgaan met zichzelf en anderen. Dit komt vaak tot uiting in klachten waarmee mensen zich aanmelden. De therapie is er op gericht om deze patronen te doorbreken en daarbij kan het verband met het verleden worden onderzocht.

Cognitieve gedragstherapie (CGT)
CGT is effectief gebleken bij klachten als angsten, depressie, verslaving en eetstoornissen. De klacht is de focus van de behandeling waarbij de (negatieve) gedachten en het gedrag aangepakt worden die de klachten in stand houden. Het gaat met name over de moeilijkheden in het heden en minder over problemen die in het verleden hebben bestaan. Zie voor verdere info www.vgct.nl.

Schematherapie (SFT)
SFT richt zich op het leren herkennen en veranderen van valkuilen (schema’s) en gemoedstoestanden (modi) die ten grondslag kunnen liggen aan problemen in de relatie met anderen, met werk of studie, of klachten die steeds opnieuw terugkomen. Zie voor verdere info www.schematherapie.nl

Intensive Short Term Dynamic Psychotherapy (ISTDP)
Met deze methode leert u welke manieren u toepast om uw gevoelens te vermijden, leert u uw angst voor uw gevoelens en voor contact met anderen te reguleren en leert u gebruik te maken van uw gevoelens. Op deze manier komt u weer in contact met uw wensen, verlangens en behoeftes en leert deze op adequate wijze te uiten. Zie voor verdere info www.istdp-nederland.nl of www.vkdp.nl.

Emotionally focused therapy (EFT)
EFT richt zich op gevoelens en behoeften binnen relaties in het hier en nu met als doel de emotionele beschikbaarheid en band tussen de partners te verbeteren. Hierbij wordt uitgegaan van de hechtingstheorie en de systemische benadering. Zie voor verdere informatie www.eft.nl

EMDR
Eye Movement Desensitization and Reprocessing, afgekort EMDR, is een therapie voor mensen die last hebben van de gevolgen van een schokkende ervaring, zoals een ongeval of (seksueel) geweld. Binnen de praktijk kan dit ingezet worden als onderdeel binnen een behandeling. Zie voor verdere informatie www.EMDR.nl

Psychotherapie bij hoogbegaafdheid
Een behandeling van psychische klachten bij cliënten waarbij (een vermoeden van) hoogbegaafdheid speelt is altijd maatwerk. Er zijn geen richtlijnen of protocollen onderzocht die werkzaam zijn bij hoogbegaafde cliënten. Wel is er inmiddels veel ervaring binnen de praktijkgroep in het behandelen van cliënten met hoogbegaafdheid, waarbij er veel gewerkt wordt met het leren her- en erkennen van de kenmerken van hoogbegaafdheid, waarbij het goed leren integreren van deze kenmerken in het zelf en het leven vaak al heel veel van de klachten doet verminderen.

E-health
In sommige therapieën maken we gebruik van e-health modules als aanvulling op de behandeling. Dit kan bestaan uit (beveiligd) emailcontact met uw behandelaar, informatie over uw problematiek (psycho-educatie), als huiswerk of oefenopdrachten die u thuis kunt doen.

Tarieven en vergoedingen
Lees meer
Wachten en Crisis
Lees meer
Privacy en Klachten
Lees meer
Leestips en Links
Lees meer
Over ons
PsyBreda, een praktijkgroep voor psychotherapie, van Eleonore Bak, Carolijne Klunne en Rogier Poels, gericht op gespecialiseerde GGZ (SGGZ).